2008-08-29

Jeep

Kathleen schrijft over haar oma die door jeep met een jonge onervaren bestuurder is aangereden. Ze hekelt daarop jeeps: "Fokking Jeeps zijn niet nodig in België. Dat weet iedereen. In de bergen, op den boeren buiten als je schapen achterna moet zitten, maar niet op een of andere steenweg in België. Rondrijden met een Jeep in België is gewoon compensatie voor van alles, dat weet ook iedereen."

Ik wil hierop driemaal reageren.

Een: Mijn vader is omgekomen in het verkeer, veel kans door overdreven snelheid. Ik heb een grondige hekel aan hardrijders, en een grote voorstander van snelheidscontroles. Nee, ik walg van al wie sneller rijdt dan maximum toegelaten. Helaas, ik word nog dagelijks geconfronteerd met hardrijders :(
Op de koop toe is *te* hard rijden nog steeds sociaal aanvaard (getuige de persoonlijke reacties die ik te horen kreeg op blogmeets en geekdinners). Snelheidsovertreders zijn doodrijders, en verdienen heel wat meer straf dan een boete of 14 dagen rijbewijs kwijt. (Ben ik nu een extremist ?)

Twee: Enkele jaren terug is een vriend van mij doodgereden door een motor. De motor werd bestuurd door een roekeloze gast die "wat wou laten zien" aan zijn broer die achterop zat. Mijn vriend had goed uitgekeken toen hij de straat overstak, zoals hij dat steeds deed. Toch is hij doodgebleven :(
Motorrijders hebben een slechte naam in het verkeer, en met rede. Heel wat motorrijders denken dat de baan van hen is, en houden weinig rekening met andere mensen in het verkeer.

Drie: Ik rij met een jeep. De reden is simpel: veiligheid! Ik heb het eenmaal meegemaakt met mijn Ford Ka, op de snelweg, in de hevige regen, werd er bumper aan bumper gereden. Het was 17u, file, dus iedereen was gehaast. File tegen 90km/u... En plots moest er geremd worden, en ik kon stoppen, net zoals de drie wagens achter mij...
Wat daarachter gebeurde heeft me een hele avond doen bibberen. Ik zag in mijn spiegel een auto dwars gaan over de snelweg, en door drie andere auto's geraakt worden. Jeezes, wat een geluk dat ik met mijn Ford Ka niet betrokken was bij dat ongeval! Mijn autootje zou door al die BMW's en Mercedessen serieus door elkaar geschud worden...ik zou het veel kans niet heelhuids overleven.

Een jeep dus...
Ik dacht eerst aan een Volvo, die zijn gekend voor hun stevigheid...maar zijn ook duur. Mijn Kia is goedkoop, zuinig en scoort vrij goed met zijn ecologische voetafdruk. Nee, het is geen 4x4, het is een gewone zuinige jeep, ontdaan van onnodig gewicht.

Op de snelweg rij ik 110km/u, dat scheelt 150km per tankbeurt als je vergelijkt met 130km/u!

Mijn jeep heeft geen achterzetels, wat goed uitkwam om mijn hondje van 60 kilo mee te nemen. Het helpt ook als je marktkramer bent.

Sinds ik in Antwerpen woon, neem ik meestal de fiets!

2008-08-27

familie Cobbaut in 1970

De familie Cobbaut eind 1970 of prille begin 1971 (er staat ne Kerstboom op de foto). Die daar staat met zijn zonnebrilleke (cool he) is mijne papa (Roger Cobbaut), daarnaast vrnl. mijn mama, tante Irma, nonkel Jean Cobbaut, tante Swas (Françoise), nonkel François Cobbaut, tante Mariette en nonkel Rik (Henri Cobbaut). In het midden zitten mijn grootvader (ikke op zijne schoot) en grootmoeder (de moemoe). Ik had toen al vier oudere kozijns (vlnr. Jean-Pascal Cobbaut, Jozef Cobbaut, Joel Cobbaut en Marc Cobbaut), nadien zijn er nog twee meiskes in de familie Cobbaut geboren.


Gaat google nu binnenkort linken naar hier als je familie cobbaut zoekt ?

2008-08-25

Linux Training

Found some time again to work on linux-training.be. I reviewed the Linux Fundamentals book(pdf) (biggest changes are in chapter 9 permissions).

It is still not complete, but good enough at the moment. Imho it is missing chapters (or appendixes) about regular expressions, sed and awk (and maybe some more info about other commands like pr, expand, nl, fmt, join, ...).
I am also a bit annoyed because the processes chapter is in Fundamentals, I consider it a System Administration topic...but students almost always demand (and enjoy!) this chapter.

Many thanks to Wouter and Geert for the feedback, to Serge for hosting the svn and rss feed and to Inge for the cover design.

Time to tackle the System Administration book(pdf)...it needs a lot of work!

2008-08-24

girlgeek dinner 7

De bewijzen zijn er, ontkennen kan niet meer...ik was aanwezig op bggd7. (Al waren mijn gedachten wel ergens anders...)

Ik was ruim op tijd, had immers van Clo (bitch, lover, child, mother, sinner, saint) de opdracht gekregen om de rush voor de Billy(flash only) bonnen in goede banen te leiden. De eerste die toekwam kreeg 125 euro, en het bedrag zakte tot 10 euro voor de laatsten. Jan Henckens en zijn twee assistenten waren me echter voor, en gaven me prompt de eerste Billy bon om naam en adres op te noteren. Mensen die mij kennen, weten dat ik daar een schuldgevoel aan overhou. Om mijn schuldgevoel te verdrinken (en naar goede gewoonte) zal ik ook deze 125 euro weggeven.

Normaalgezien krijgen we van billy morgen post (papieren in de fysieke brievenbus!). Wij, zijnde 50 girlgeeks en 50 opencoffee-clubbers, krijgen ook een forum om kritiek te spuiten en lof te zingen over Billy. Gedurende een maand zijn wij de enige 100 in de hele wereld (en het hele universum!) die met Billy-euro's kunnen gooien op het internet ;-) Meer daarover volgende week dus.

Verder staan flickr en de relevante blogs weer vol van verslagen over bggd7. Ik vond de presentaties dit keer maar magerkes, tenzij je ze als een parodie beschouwde. Diene mens van Insites slaagde erin om presentatie slides te maken met zoveel tekst dat zelfs op een 30-inch scherm de font amper 4mm groot was. De twee dames daarna somden enkele stereotiepen op, aangevuld met 'feiten' die aantonen dat ik deels vrouwelijk ben... dat zal voor enkele onder jullie wel geen verrassing zijn zeker ;-)

Soit, de lokatie was wel leuk. Ik had verwacht dat de Remy toren aan de vaart in Leuven een oud en vervallen fabriekscomplex zou zijn. Neen, het is een toffe omgeving met mooi uitzicht daarboven. Zeker aan te raden als ge met een paar tiental mensen eens goed wilt vergaderen en/of eten.

Het leuke aan de ggd's is wel het terugzien van mensen. Ik ga mij niet wagen aan een opsomming...toch nu niet.

2008-08-23

Louis-Philippe Loncke

Vandaag te lezen in de standaard.be (links toegevoegd door mezelf)
BRUSSEL - Een 31-jarige Belgische avonturier heeft als eerste te voet en zonder hulp de Australische Simpsonwoestijn doorkruist. Louis-Philippe Loncke legde de zandtocht van 600 kilometer af in 35 dagen. Dat bericht de Australische krant Herald Sun zaterdag.
Loncke arriveerde eerder deze week in het Zuid-Australische William Creek. De Belg besliste om de tocht te voet af te werken en niet met de wagen, 'om de pracht van het landschap ten volle te absorberen', weet de krant.

Loncke begon aan zijn tocht met een zelfgebouwde trailer met 140 liter water, voedsel voor vijf weken en een tent. Overdag piekten de temperaturen tussen 30 en 35 graden, 's nachts vroor het tot min 3 graden.

Op zijn tocht werd hij aangevallen door vijftien kamelen. Hij kwam er af met de schrik. Loncke heeft al een nieuwe trip in gedachten, een wintertocht door Tasmanië.
From the article in the Herald:

"I got attacked by 15 camels, they charged on me really fast, running from the top of the dune," he said.

"They stopped 30m away from me and were coming at me really slowly, growling and baring their teeth. I was screaming and yelling and it was horrible."

2008-08-21

belangrijke beslissing

Stel je voor dat je een belangrijke beslissing moet nemen. Wacht, neen, dat is een "understatement"...stel je voor dat je moet beslissen over leven of dood. Leven of dood van je eigen kind. Je zit daar, aan tafel met de dokter en die vraagt "Leven of dood?". Het klinkt als slechte fictie, maar helaas dit is realiteit.

Gisteren zat ik aan tafel met de dokter. Sinds 1 augustus ligt mijn zus in coma, ondertussen is de diagnose gesteld op "vegetatieve coma". In de volksmond heet dat "Ze is een plantje". Ze gaat nooit meer wakker worden, maar het lichaam leeft nog. En het is een jong lichaam, dus dat kan nog heel lang leven. En daar zit dan die dokter en die vraagt: "Moeten we een buisje in haar keel steken zodat we slijmen kunnen wegzuigen, of doen we dat niet zodat ze misschien gaat stikken ?".

Ook al weet het verstand dat Linda er niet meer is, het hart ziet andere dingen. Het hart ziet ogen die open gaan, een hartslag die stijgt als je binnenkomt, een hoofd dat beweegt. Het zijn reflexen, het is vlees en bloed en longen en organen en een hersenstam die dat bestuurt...maar de ziel is weg. En toch hoop je. Je hoort wonderverhalen over mensen die jaren in coma liggen en dan plots wakker worden en hun leven hernemen. Maar de dokter kent zo geen verhaal.

De geest is dood, de neuronen zijn niet meer verbonden, de hersencellen die ons "mens" maken zijn afgestorven. En toch blijf je hopen op een mirakel, je hebt het duizendmaal gezien op TV...mensen in coma, bijna dood, geen hoop meer...en drie afleveringen later nemen ze de draad van hun leven weer op en is alles vergeten.


Er is geen wettelijk kader voor deze situatie. De psycholoog noemde het een "hiaat" in de wetgeving. Ik vind het een schande dat men deze beslissing vraagt aan mijn moeder. Waarom moet zij beslissen over leven of dood ? Welke beslissing zij ook neemt, de kans bestaat dat drie dagen later haar dochter sterft. De psychologische druk die zoiets teweeg brengt is onvoorstelbaar groot. Welke impact heeft dit op de rest van haar leven ?

Ik heb ook geen oplossing, maar stel wel vast dat hier een serieus probleem is. Niemand zou ooit moeten beslissen over leven of dood! En zeker niet over leven of dood van je eigen kind!


Vandaag is de beslissing genomen, het buisje wordt gestoken, de slijmen worden weggezogen, het lichaam blijft in leven. Worden het dagen, weken, maanden of jaren ?

2008-08-12

nichtjes

Ik heb drie nichtjes, is er iets mooier om op foto te zetten ?
Sinds 1 augustus ligt hun moeder in coma :(







Russia vs Georgia (+Nato/USA/EU)

Found here (without reference to where it really came from).

2008-08-08

lekker!

'k heb een kreemabeur koek met Tia Maria en pure hagelslag gemaakt daarjuist.

Zelfde werkwijze als hier, maar met Tia Maria ipv koffie en een beetje hagelslag in de tussenlagen. Ook is de koffie waarin ik de petit beurre koekjes dompel vervangen door melk met een scheutje Tia Maria (gekregen van Robin).

Dat gaat smaken de komende dagen!

2008-08-07

Waar vind je de canvas teletekst ?

Ik lees graag teletekst via internet. (Voor tennis en voetbaluitslagen zijn dat de enige tekst-only paginas zonder reklame.) Helaas zijn er nu Olympische Spelen (kunnen mij geen zak schelen). De voetbal en tennis paginas zijn afgeschaft tijdens de Spelen, wil je ze toch zien dan moet je teletekst op canvas bekijken.

En hoe doe je dat ? Blijkbaar niet via teletekst.canvas.be ... want dan krijg je dezelfde boodschap. Enig idee of de teletekst van canvas ergens online staat ?

2008-08-06

nmbs

Ik neem zelden de trein, dus heb geen idee van trein-uren of reistijden.

Op 14 augustus, om 22u33 komt een vriendin van mij aan in Brussel-Zuid. Ik zeg haar "neem de trein naar Antwerpen-centraal", en ik zoek vervolgens de uren op nmbs.be.

Tot mijn verbazing duurt deze rit 56 minuten (22u53) of 1u17 minuten (23u31). Dat lijkt me erg lang voor die 50km (tussen de twee grootste Belgische steden). Die laatste trein rijdt dus gemiddeld 39km/u ?

Het kan normaal zijn...maar ik wou toch eens vergelijken (www.ns.nl). Zelfde dag, zelfde uur, maar tussen Eindhoven en Breda (steden die 60km uit elkaar liggen). Er zijn blijkbaar twee soorten treinen daar (een boemel en een inter city ?). De ene doet er een uur over, de andere 36 minuten (gemiddeld 100km/u).

Hoe komt dat ? Wat maakt dat de verbinding Brussel-Antwerpen (39 tot 50km/u) dubbel zo traag is als de verbinding Eindhoven-Breda (59 tot 100km/u)?

Edit: Bedankt Tom om me erop te wijzen dat het aan de Brussel-Zuid-Brussel-Noord bottleneck ligt. De rit van Brusel-Noord naar Antwerpen bolt wel aan een deftige snelheid. (En volgens Clo ligt er een pittoresk en bezienswaardig stadje tussen Antwerpen en Brussel.)

2008-08-05

Can you guess English dialects ?

This is a test to see if you can recognize English dialects from around the world. imho my score is not bad... i guessed Estonia instead of Lithuania once, and i did not get an Italian!

2008-08-04

vandaag

Vandaag was een bizarre dag.

Niet kunnen slapen deze nacht...piekeren over mijn zus die in coma ligt, en welk effect dit op haar drie dochtertjes heeft. De nacht voordien schitterend gedroomd hebben over mijn doodgereden hondje, en die droom nog tienmaal herbeleven...met tranen in de ogen uiteraard. Beseffen dat je 38 bent en al dik jaar single.

Soit, niet getreurd! Om 3u deze nacht lag ik dus nog wakker in bed. Ik besloot dat 3u een mooie ochtend was, nam een douche en begon vlijtig te werken aan mijn linux boek (heel wat updates komen morgen ofzo online).

Ontbijt rond 5u, middagmaal rond 10u. Af en toe een klopke gekregen omdat ik niet geslapen had. Klopke weggewerkt met kleine fietstochtjes in een stille stad... Er beweegt nauwelijks iets om 4u of 6u in centrum Antwerpen, bizar he ;-).

In de namiddag geschaakt op het theaterplein, en nog tweemaal gewonnen ook. Het is nu 5-3 in mijn voordeel, vorige week stond ik nog 1-2 achter.

Tot mijn verbazing ook vastgesteld dat er na 19u geen klop meer komt...ik voel me nu dus even klaarwakker als elke avond rond middernacht. Bizar he ;-)

'k ben eens benieuwd op welk ontieglijk uur ik morgen uit bed kom...

Belgium:Keep it simple (part 2)

First... i'm going to mitigate my blogging on politics. I read all the replies to part one. I saw Dag and Ploum reacting with more follow-ups... Sorry to all of you for not replying in depth... but the subject is...erm... well exhausting.

I will however try to list current issues...and my simple solution to them. But don't expect any lengthy replies!

Brussels
Economic and structural Brussels is currently larger than political Brussels. Brussels must be bigger! Please expand Brussels to include its ring and airport. The Halle-Vilvoorde region (arrondissement) and Tervuren should be part of the big European Capital named Brussels.

Languages
The goal is COMMUNICATION, and language is just a tool. Hence it should not be an issue. I would propose that we allow any language anywhere! Anyone is allowed to use any language to COMMUNICATE (free as in speech).
Even in Flanders, it should be allowed for citizens to use French or German, providing that both parties are willing to speak French or German. I think it is silly to outlaw certain languages in certain places!
I believe that knowing more than one language is an advantage. I see this in many companies : people speaking only one language are missing out on promotions.

When two people (and i don't care where) are too hardheaded to both speak the same language...then the law should mandate English as the only official Belgian language. Yes English, not French, not Dutch. I'm pretty sure that most people in the "Big Brussels Area" are able to COMMUNICATE. If they are too hardheaded to make an effort, then force English onto them.

Too many Governments
We should all aim for a Flemish and Walloon culture in a unified political and economical Europe. And give some room to Brussels to be the European Capital.

Too many parties
Have all elections on one day. People can be on only one list. Actually...i have no solution for this...

Cultural Differences
Hey, we all live on this planet! Enjoy the different cultures.

Money
Bruno (and others) claimed that money is a problem in Belgium. Please compare your wealth to the rest of this planet and start sharing!
@Matt: Yes i would probably keep on supporting my family.

Language Border(s)
You know my opinion about borders. I don't say we have to remove all borders today, but we have to at least realize *why* these borders exist. Borders exist because we don't want to lose our wealth.
@Dag: You still make some valid points though!

Conclusion
Well at least my fourth sentence "nothing will happen in the near future" was correct ;-)

Like i said in the beginning. I will blog less about politics!

LHC

The Large Hadron Collider is almost finished. Enjoy the awesome pictures. And for those who wonder... yes it does run Linux!

Best comments so far:
The first picture looks a lot like the flying spaghetti monster ;-)
The third picture has an active stargate ;-)