2009-12-31

online afvalkalenders

Bij deze is ook de afvalkalender van Antwerpen Stad beschikbaar op www.afvalkalenders.be. Met dank aan Litrik voor het initiatief.

2009-12-20

De openbare omroep knoeit!

De vrt, de openbare omroep knoeit met videobeelden. En de vrt, die mag niet knoeien!

Annik (zonder c) stuurde mij een filmke over Annick (met c). U kan het bekijken op deredactie.be (47 seconden) of de iets langere versie op youtube (80 seconden).

In het filmke wordt getoond hoe Annick De Ridder het woord wil nemen, hoe ze verveeld met haar hoofd zit te schudden, en vervolgens het woord wordt afgenomen door Mijnheer Peumans die brutaal de micro uitschakelt. Ik wil niet discuteren over het feit of die micro afzetten gerechtvaardigd was of niet. Ik heb wel een probleem met de vrt die hier de volgorde van de feiten verdraaid.

Mevrouw De Ridder was pas verontwaardigd met haar hoofd aan het schudden *nadat* de micro brutaal was afgezet. Maar dat blijkt niet uit de chronologie die de vrt laat uitschijnen. Ze hebben latere beelden (seconden 43 tot 47 in de youtube link) bewust *voor* het wegslaan van de micro geplakt, maar hebben terwijl wel de audio laten doorlopen zodat het een natuurlijke voortgang lijkt.

Wat bezielt onze openbare omroep eigenlijk om te knoeien met de volgorde waarin de feiten zich voordoen ? Je zou kunnen argumenteren dat het hier om een detail gaat, op voorwaarde dat dit een eenmalig 'ongelukje' was. Helaas voor de vrt ben ik een dertiger die zich herinnert hoe ze ooit hetzelfde uithaalden met Mijnheer Happart in Voeren. Toen was het overduidelijk omdat de rtbf dezelfde beelden wel in de goeie volgorde had getoond.

Ik vind dat straf. Het doet me denken aan 1984 van George Orwell waar Big Brother ook nieuwsfeiten 'aanpast'. Zijn er zo nog voorbeelden ? (Ik leef zelf al lang zonder TV, en prullen zoals dit zullen mij niet snel naar deredactie.be lokken.)

2009-12-15

mensen onder elkaar

Als je samenkomt om te besturen, dan wil je iets bereiken. Er zijn agendapunten die moeten besproken worden, en er zijn de mensen waarmee je samen zit. Je moet dossiers kennen, en je moet luisteren naar elkaar. In dat laatste was ik vanavond, als toeschouwer gelukkig, zwaar teleurgesteld.

Ok ok, het is de gewoonte om elkaar te negeren hier. De deelnemers kennen elkaars standpunten, ze zitten immers al jaren samen op deze maandelijkse meetings. Iedereen hoort in een vakje, elk vakje is duidelijk omlijnt. Elk vakje heeft een leider.

Maar ja, dat maakt niet uit. Iedereen is een individu en wil als mens gerespecteerd worden. Ik kan me niet voorstellen dat het niet een beetje knaagt als er niet geluisterd wordt. De micro gaat aan voor jou, en de man naast je begint zijn krant te lezen, de dame rechtover typt naarstig op de smartphone, iemand loopt al gsm-end buiten, en je buren lachen toch wel erg luidruchtig.

Het kabaal was al ver boven mijn grens van tolerantie toen mijnheer De Blust na meer dan twee uur van rumoerige monologen dan toch eens vroeg om aandacht. Het ging over ons klimaat. Niet dat het veel hielp, maar hij had wel degelijk een punt.

De max, was mevrouw Pooters die om half twaalf nog een reeks vragen afvuurde voor de schepen. Een hele reeks, op zo'n laat uur. De schepen had een even uitgebreid antwoord, maar mevrouw Pooters schonk hem geen aandacht, niet de minste. Het werd mijnheer de schepen te veel, en hij begon te roepen, te schreeuwen. De reactie van mevrouw Pooters haar partij was even luidruchtig.

Er werd ook gepraat over het nieuwe stadion, de inschrijving van kinderen in scholen, subsidies en maatregelen allerhande. Ach, altijd wel leuk zo'n avondje Antwerpse gemeenteraad.