Sinds de ontdekking van 2003UB313 (ofte Xena) door Michael Brown is er nood aan een nieuwe definitie van het woord planeet in ons zonnestelsel. Het probleem is dat 2003UB313 verder weg is dan Pluto, maar wel groter, en dus verdient het de status van planeet. Maar waar is dan de grens ? Wat is een planeet ? Waarom is Ceres dan geen planeet ? Of enkele grote manen van Jupiter ?
Sinds een goed jaar zijn astronomen er over aan het praten, ze willen een voorstel dat vooral ook cultureel traditioneel aanvaardbaar is...want volgens sommige definities zijn er wel 53 planeten in ons zonnestelsel ?! En dat is te veel.
Andere definities, vooral de wetenschappelijke degraderen Pluto tot een 'gewoon' Kuipergordel object (zoals Quaoar en Sedna) ipv een planeet. Maar Pluto is al zolang ingeburgerd als planeet, dat dit moeilijk zou aanvaard worden...
Feit is dat ons zonnestelsel bestaat (voor wetenschappers althans) uit zes soorten objecten!
- de zon
- vier steentjes (de planeten Mercurius, Venus, Aarde en Mars)
- een gordel steengruis (de asteroiden, waaronder enkele grote zoals Ceres en Vesta)
- vier gasbollen (de planeten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus)
- een hele bende Kuiper objecten (Pluto, Sedna, Quaoar...)
- de Oort wolk (waar de kometen vandaan komen)
Pluto en Xena zijn Kuiper objecten, en zo zijn er nog een dozijn anderen, waarvan misschien de helft nog niet ontdekt is! De kans bestaat dus dat we nog 'planeten' ontdekken die groter zijn dan Pluto.
Swat, een van de komende dagen wordt de defintie van planeet officieel, en veel kans bestaat ons zonnestelsel dan uit twaalf planeten: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Ceres, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto, Charon en 2003UB313.
Physorg heeft al een preview hier: http://www.physorg.com/news74917943.html
cheers,
pol :)
No comments:
Post a Comment