2007-03-21

de naam cobbaut

Een troll schreef op be.comp.os.linux hetvolgende:
"Tjah, de naam Cobbaut heeft misschien een ... oorsprong ???"

De naam Cobbaut stamt reeds uit de 13 eeuw (toen het Nederlands nog niet bestond) en wel uit Aalst. Cobbaut is het stamwoord voor de Vlaamse woorden kabouter en kobolt, en betekent klein manneke. Tussen haakjes, paul wil ook zeggen klein, dus ik ben wel een heel klein manneke ;-)

Terug tot in de 17e eeuw is "Cobbaert" de enige spellingsfout die ik tegenkwam in mijn stamboom. In een 18e eeuws Wommelgems geboorteregister is er bijvoorbeeld een familie Cobbaut met een kindje dat als Cobbaert wordt aangegeven in de index, ook al is de naam correct geschreven in het boek. Cobbaert is ontstaan uit Cobbaut op verschillende plaatsen, ondertussen zijn er meer mensen die Cobbaert heten dan Cobbaut.

Van de 16e tot 20e eeuw waren heel wat Cobbaut-en binnenschippers uit de streek van Aalst (Kerksken) en later ook Gent en Antwerpen. In de 16e eeuw zaten er Cobbaut-en in het schepencollege van Antwerpen. Enkele koopmannen zijn toen ook naar Amsterdam verhuist. Er is ook een John Cobbaut in Detroit en enkele Cobbaut-en zijn met de mormonen over de grote plas getrokken. Toch komt de naam Cobbaut bijna uitsluitend in Vlaanderen voor.

De naam betekent niet "God bouwt" zoals mijn leraar Nederlands in 1987 beweerde. Cobbaut wordt ook niet op zijn Frans uitgesproken (kobboo?!), wat juffrouw Martje uit Wechelderzande wel eens deed. Cobbaut is gewoon Cobbaut (kobouwt voor mijn part).

12 comments:

Anonymous said...

Yo, dat weet ik sinds Herman van Molle dit verkondigde in de IQ-kwis destijds; tja, soms kan TVkijken toch interessant zijn niewaar...

Paul Cobbaut said...

Wat weet ge ?

Kristof said...

TOf :) ik ben nu toevallig nen Cobbaut ,en vin da wel leuk om weten van waar mijn achternaam nu eigenlijk komt, Had ooit es gehoord da die van spaanse origine moet geweest zijn ,maar vond dat nogal bizar aangezien het niet echt een spaanse klank heeft . ale , groetjes , Kristof Cobbaut

Paul Cobbaut said...

Hey Kristof! Ik ben wel maar een amateur in het stamboomonderzoek. Misschien vind je deze link wel leuk http://www.cobbaut.be/stamboom/ , al dagteert al die info van 2001 ofzo.

kristof said...

Ja deze heb ik ondertussen al bezocht , ik zie er ralleszins mijn groutouders in staan en enkele verwanten , zal als je wil nog wat meer personen doormailen ,als je nog zou willen upgraden .

Paul Cobbaut said...

Ik denk niet dat ik dit jaar tijd ga besteden aan de stamboom...te veel andere dingen te doen. Maar als je familie doormailt, dan zal ik die mail in elk geval bijhouden (samen met de rest dat ik sinds 2000 ontvangen heb).

Johan Cobbaert said...

Beste,
Cobbaert is geen verbastering van Cobbaut, Cobbaert bestaat al van de vroege middeleeuwen en is een patroniem naar de Germaanse voornaam Kodbrecht, zelfde oorsprong als namen Cober(t), Caubert en Cubert. (1281 filli Cobars - Ijzendijke) De afstammeling waarvan hier sprake is dus ingeschreven onder een verkeerde naam maar dan wel onder een bestaande 'verkeerde' naam, en begrijpelijk vermits Cobbaert ook meestal in de Denderstreek voorkomt met op dit ogenblik de grootste concentratie rond Liedekerke (ook in Oostende komt de naam veelvuldig voor). Ik weet niet of de naam Cobbaut te linken is aan Cobbaert of zijn oorsprong

Paul Cobbaut said...

Beste Johan,

Het zou best kunnen dat Cobbaert al langer bestaat dan Cobbaut. Het feit dat jullie met meer zijn is al een indicatie.

Als ik op pensioen ben (binnen 30 jaar ofzo), dan wil ik wel terug werken aan mijn stamboom.

groetjes,
paul

Johan Cobbaert said...

Wel, toevallig ben ik dat ook al jaren aan't verschuiven wegens zoveel andere dingen :-)

Ben dan ook toevallig achter de betekenis van mijn naam gekomen, jarenlang niets en dan plots '3' verschillende bronnen met min of meer dezelfde verklaring.
Misschien een aanwijzing, ik verschillende dorpen in de streek verdraaien ze mijn naam in het dialect tot 'kobbout' dus????

Paul Cobbaut said...

haha ;-)

Kan je die bronnen ook vermelden of e-mailen ? paul.cobbaut@gmail.com.

Ge moet u trouwens niet beklagen, er zijn heel weinig mensen die mijn achternaam juist kunnen schrijven of uitspreken. Cobbaert is een veel voorkomende fout, evenals cobbault en cabbaut. Om nog maar te zwijgen van die twee bb's...

Tom C said...

Mhhh, een commentaar die een beetje heel laat komt (meer dan jaar na datum)... maar allé.
Hetgeen Johan Cobbaert zegt qua naamsoorsprong klopt grotendeels. In die zin is de familienaam Cobbaert ook verwant aan de Engelse familienaam Cuthbert. Er zijn eigenlijk twee grote kernen van de familienaam Cobbaert, één in Aalst-Denderstreek en één in de Kuststreek / Brugs Ommeland (de rest zijn uitzwermingen vanuit die twee kernen). Zelf afkomstig van de eerste regio weet ik dat er in de jaren '80 een uitgebreide stamboom is opgesteld voor Kuststreeek / Brugs Ommeland. Het zou boeiend zijn die eventueel te koppelen aan een stamboom van de Cobbaert's regio Aalst-Dender. Vooral wat de 13e en 14e eeuw betreft, want daar zijn er in onze stamboom heel wat losse eindjes. Enfin, dit ter info als iemand ooit dit bericht mocht lezen (mocht Johan Cobbaert dit ooit lezen, neem gerust es contact op, want er zijn wel meerdere Johan Cobbaert's op het internet te vinden).
Trouwens, om nog enige link te hebben met dit bericht. Aangezien ik vanuit mijn werkzaamheden vaak in contact kom met de brede Vlaamse beweging wordt ik nogal vaak aangesproken als Tom Cobbaut (gezien de bekendheid van Jan Cobbaut in die kringen)...

sibelle cobbaut said...

leuk om eindelijk de betekenis te weten van mijn familienaam