2009-02-10

allergie

'k schreef zonet het volgende in een e-mail:

"Ik heb dan ook zo goed als nooit last van de maag, vooral sinds ik weet dat ik moet
opletten voor champagne/witte wijn/appels/noten/avocado! Maar het heeft wel jaren geduurd
eer ik die ingredienten gevonden had. Het feit dat ik in staat ben om toch te genieten van
een glas witte wijn maakt de zoektocht naar de boosdoeners alleen maar lastiger.

Veel succes gewenst dus, met je queeste naar je allergie."

Wat een luxe nu zeg! De jarenlange zoektocht naar maag/slokdarm problemen is al een tijdje voorbij. Tweemaal hebben ze mij met de ziekenwagen afgevoerd omdat ik bleek werd van de slokdarmpijn, maar de miserie is voorbij.

De zoektocht...

Het begon ergens in 1993 ofzo, na een barbeque. Ik was 23 jaar, had genoten van het eten en drinken, maar het bekwam me niet. Het werd zo pijnlijk in de slokdarm dat ik echt bleek werd. Mensen die dat zagen, hebben toen de ziekenwagen gebeld (omdat ik naar mijn hart greep dachten ze...). De conclusie van de dokters (na 37 onderzoeken) was dat ik beter geen barbeque meer zou eten.

Pas jaren later werd me duidelijk dat die bbq er niets mee te maken heeft, maar wel de Champagne die we kregen. Ik heb Champagne nooit lekker gevonden (wel in de mond, maar niet om door te slikken). Veel kans omdat de allergie voor Champagne er al langer was.

Appels

Hetzelfde met appels. Als kind wou ik dat al niet eten...het bekwam mij gewoon nooit. Maar wel appelmoes (met brokken), of appels uit de microgolf.

Avocado/Guacamole

Hier is het effect direct merkbaar. Zelfs voor mijn 23 jaar liet ik de guacamole portie dikwijls onaangeroerd in een Mexikaans restaurant.

Witte Wijn

Witte wijn is lekker, en ik kan er van drinken...maar niet te veel. En zeker niet na het eten van een beetje appel of guacamole.

Bizar dat kleine porties soms wel goed smaken, tot op het moment dat het teveel wordt.

Noten

Gelukkig niet alle noten! Wel zeker zijn cashew en okkernoten. Misschien ook wel kastanjes. Ik blijf er af als ik kan, maar eet nog wel graag (en soms veel) pindanootjes.

Oorzaken

Iemand zei me ooit dat (enkele van) deze allergie-en gerelateerd zijn aan berk/pollen allergie. Ik was inderdaad al serieus aan het snotteren vanaf mijn negen/tien jaar in de lente. Grassen/hooi zijn een verschrikking, en ik vecht met de huismijt (vandaar geen tapijt/gordijnen in mijn huis).

Soit, misschien helpt dit berichtje iemand om zijn allergie-boosdoeners sneller te vinden.

No comments: