2008-07-27

dessert: creme-a-beurre met chocomousse

Gisteren had ik zes mensen uitgenodigd om Risk te spelen. Ik wou ook koken voor mijn gasten... maar de groep groeide onvoorzien en vanzelf tot veertien snoepers! Het werd dus een kaas en wijn avond, met een huisgemaakt dessert van creme-a-beurre en chocomousse.

Wat volgt is het recept.

Het idee dat ik had was om een bodem te maken van creme-a-beurre met Petit-Beurre-koekjes, met daarbovenop een laagje echte zware sjokomoes.

De ingredienten : fijne suiker (200 gram), chocolade noir-de-noir (500 gram), boter (500 gram), vijf eieren, anderhalf pak petit beurre koekjes, 20 gram vanillesuiker en een beetje espresso koffie.De eerste stap is het maken van lekkere creme-a-beurre!

Ik verkies een combinatie van echte boter (Ardeense boter) met planta margarine. Neem 250 gram van beide, en meng dit in een kom. Doe er fijne suiker bij (ik denk dat ik er 100 gram heb bijgedaan). Zorg dat het een klontervrij homogeen mengsel wordt!Om smaak te geven heb ik er twee zakjes van 10 gram vanillesuiker bijgedaan, alsook een klein beetje extreem straffe Nescafe espresso koffie. Je kan de koffie vervangen door Amaretto of Tia Maria.Meng de koffie(likeur) onder de creme tot een homogeen, vochtvrij en klontervrij geheel. (Sorry ik ken niks van keukenterminologie.)Chocomousse is lopend voordat hij hard is. Dus zocht ik een rechthoekig systeem met afneembare wanden om de chocomousse boven op de creme-a-beurre te laten opstijven. Ik heb zo geen ding gevonden, dus werd het een ronde springvorm van de Casa (warning evil flash content) in de stadsfeestzaal.Effe passen met de koekjes, en dan kan het bouwen van de creme-a-beurre toren beginnen. Ditmaal heb ik de koekjes in koffie gedompeld. Om de smaak te veranderen kan je ze ook in melk of Amaretto/Kahlua/Tia Maria duwen.

Let op! Let op! Let op! Ondergedompelde petit beurre koekjes blijven ongeveer een halve seconde heel...en dan worden ze pap... snel metsen dus.De onderst laag is ongeveer 2-3 millimeter creme-a-beurre, en dan leg ik er al de eerste koekjes op. Ik deed mijn best om de ronde vorm zo goed mogelijk te vullen. Nu begrijp je waarom ik een rechthoekige zocht ;-)Als de toren bijna klaar is, zet dan de wand van de springvorm terug. Werk de bovenkant en de rand mooi af. (En doe het beter dan ikke hier op de foto hee!)(((( tussen haakjes, het is nu 17u vrijdag 25 juli. Ik zet de creme-a-beurre in de koelkast, en besluit om rond 23u verder te werken. Eerst uit eten met nichtje Tania, dan crossen naar Tienen want de post-forwarding werkt nog steeds maar half, dan rond 21u efkes iets drinken met Inge in Brussel ))))

(((( ... ))))

(((( Rond 3u snachts was ik terug thuis... en deed ik verder met dit dessert ))))


Ik had een beetje schrik dat sjokomoes rechtstreeks op deze creme-a-beurre een beetje zou vloeken. Dus besloot ik om een tussenlaagke te leggen van pure chokolade.Sjoklat smelten doe ik 'au bain marie'. Dat wil zeggen dat je water kookt, en vervolgens op een laag vuurtje zet zodat het niet meer kookt. Daarop zet je een metalen kom. In die kom kan de chocolade vlotjes smelten.

(((( Neen, als je ladderzat bent van vijf pinten bier en zes mojito's in een Salsa bar, dan ruikt sjoklat echt niet lekker ))))Ge moet wel een beetje roeren in smeltende sjoklat.

Nadat de sjoklat gesmolten was goot ik hem over de creme-a-beurre om alle gaatjes aan de rand te vullen. Door de onneffenheden van mijn bouwsel was de chocoladelaag soms maar 3mm dik, en soms bijna 7 of 8mm. (Dit moet ik volgende keer beter kunnen.)Tijd voor de sjokomoes! Scheidt het eigeel van het eiwit van vijf eieren.

Jajaja op de foto zijn er maar vier eieren te zien...geloof me, echt waar, er is een vijfde ei in het dessert gegaan.Klop het eiwit stijf. En klop het stijver dan hier op de foto. Ik was te lui en te moe (en voelde nog steeds die vijf mojito's...).Smelt sjokola (sorry ik heb niet gewogen hoeveel...ik gok op 170 gram) au bain marie, en neem de kom er dan af! Meng de sjokola met het eigeel en met wat fijne suiker (dat was 100 gram ofzo). Zorg dat dit geheel klontervrij is.Meng dan heel voorzichtig het stijve eiwit onder de chocolademengeling, tot ook dit een homogeen geheel is. Als je te snel mengt, of als je eiwit te weinig geklopt is, dan krijg je te weinig volume (en dus te zware sjokomoes).

Ik goot mijn (mislukte) sjokomoes toch maar over de creme-a-beurre en liet het geheel 16 uren in de koelkast staan (ik denk dat 24u beter is...).Soit, het volk genoot ervan.

3 comments:

Bram said...

Risk, creme au beurre en chocomousse ... drie van mijn favoriete dingen des levens. Zet er nog een Scrabble bord en een vrouwmens of twee bij en ik ben perfect gelukkig. Hmm.

Paul Cobbaut said...

Waarom moet ge twee vrouwen hebben Bram ? Ge weet toch dat ge dan ook twee schoonmoeders krijgt !!??

Bram said...

Als er twee zijn is de kans groter dat ik er eentje aangenaam gezelschap vind ;)