2008-10-25

de wereld aan de rokers

Sinds bijna twee jaar geld er een algemeen rookverbod in restaurants. Iedereen weet dit, het verbod ook naleven blijkt voor sommige rokers moeilijk.

Zo zag ik donderdagavond een ober roken achteraan in restaurant "Kapitein Zeppos" op het Mechelseplein in Antwerpen. Ik zei hem dat dit "degoutant" was (ok sorry, dat is misschien een aggressieve woordkeuze van mij), hij deed de sigaret wel onmiddellijk uit.

Daarjuist, wederom helemaal achteraan in de "Kapitein Zeppos" een klant die rookte. Misschien heb ik weer iets te "aggressief" gevraagd om buiten te gaan, want hij begon me uit te dagen.

Ik zei dat ik de politie zou bellen, waarop de roker me aanmoedigde om dat inderdaad te doen. Die politie laat uiteraard efkes op zich wachten, en ondertussen besloot ik onder invloed van mijn disgenoot om mijn excuses aan te bieden aan de roker (omdat ik overdreven reageerde op zijn sigaret). Toen de politie toekwam zei ik hen dan ook dat het in orde was, en een proces verbaal niet nodig was.

Toen de tafel van de roker vertrok begon de uitdaging weer. Mijn disgenoot moest me weer tegenhouden, anders zou ik weer gebeld hebben...

Soit, ik ben vaste klant in de "Zeppos", dus besloot me toch maar te excuseren aan de obers voor mijn gedrag. De obers van restaurant "Kapitein Zeppos" zijn bijna allemaal rokers, en geven toe dat ze soms binnen roken. Toen ik de rekening betaalde kreeg ik nog een sneer van de dame achter den toog.

Eerlijk gezegd, ik heb geen zin meer om daar ooit nog een voet binnen te zetten. "Ga je je dan opsluiten?" vroeg mijn disgenoot. Tja, ik vrees inderdaad dat het zoiets wordt, want blijkbaar is de wereld nog steeds eigendom van de rokers.

14 comments:

Zofie said...

Om eerlijk te zijn ben ik ook PRO-rookverbod.
Het smaakt mij véél meer en ga véél liever gaan eten.
Dat is gewoon al 2 jaar, man de tijd vliegt.. :)

Anonymous said...

Nou, die keuze zou bij mij inderdaad ook snel gemaakt zijn.

Er zijn nog gezellige cafés/bistro/... dingen genoeg in 't stad waar men zich wel aan het rookverbod houdt, niet echt van wakker liggen en je vooral niet laten doen.

Wat mij betreft verbieden ze het roken ook op café en niet alleen in restaurant. In Ierland (eerste Europese land waar men afaik met een dergelijk verbod is gekomen) is het nu leuk om naar de pub te gaan, en je kan zien we er aan de overkant van je tafeltje zit!

Paul Cobbaut said...

Wannes,
heb je ook concrete tips voor rookvrije café's of restaurantjes ?

paul

Paul Cobbaut said...

En uiteraard ben ikzelf ook grote voorstander om het roken in cafe's te verbieden! Als nu eens meer niet rokers zouden praten met hun portemonnee...

Anonymous said...

Hum ... andere suggesties om in Antwerpen te gaan eten? Ik heb het ook helemaal niet op tabak.

Anonymous said...

luister, ik rook, ik ben voor een algemeen rook verbod dat maakt het makkelijker te stoppen. Maar wat jij doet is oer vervelend. Moraal ridder spelen tegen de rokers.

Doe dat niet... Die rokers zullen er niet mee stoppen. If you insist I will resist!

AnamCara said...

@anonymous: Ieder zijn mening, maar maak je minstens bekend, ok? Een rookgordijn is hier niet op z'n plaats...

AnamCara said...

@Paul: De Zeppos... dat is een rood geveltje hé? Nog nooit geweest.

Bram said...

Pol, overschot van gelijk jongen. Laat u ni doen. Rokend uitschot op restaurant (of het openbaar in't algemeen eigenlijk) dient niet getolereerd te worden.

Als bepaalde zieligaards echt niet zo lang zonder hun fix kunnen, hang dan een infuus met nicotine aan uw arm of zo. Bah.

En aan die rokers die hier de reactie van Pol veroordelen, ga uzelf vooral verder vergassen, de wereld zal er alleen maar beter op worden.

Paul Cobbaut said...

@Anamcara: een rood geveltje inderdaad. Jij bent er nog nooit geweest, ik zal er nooit meer zijn ;-)

@Bram: Zo extreem zou ik me niet uitdrukken. Als rokers willen roken, laat ze doen, in het beste geval sterven ze een paar jaar eerder en hebben wij meer pensioen ;-)

@anonymous: Ik ben geen moraalridder, ik vond het wel uitdagend dat een roker met brandende sigaret tot helemaal achteraan het restaurant loopt en dan zegt "Ik wist niet dat dat niet mocht".

@mezelf: Ik heb mijn les geleerd, volgende keer hebben roker + restaurant beide een boete aan hun been!

Anonymous said...

@Paul: al aan gedacht om gewoon door te gaan zonder betalen? Je betaald immers niet alleen voor het eten, maar ook voor de bediening en de sfeer.

@Paul en Philip: Zelf ga ik al eens eten/drinken in de Wattman (Draakplaats/Berchem). Daar wordt gegeten en gedronken, dus mag er ook niet gerookt worden. Meer in het centrum ben ik niet zo thuis, maar als je iets neemt dat gezellig is om te gaan drinken, maar waar ook gegeten wordt ben je in principe tabak-vrij.

In mei was ik in Parijs. Daar mag ook niet gerookt worden in het restaurant. Er mag echter wel gerookt worden op het terras. Resultaat: alle rook waait binnen en je zit evengoed in de rook :-/

Anonymous said...

Mm - de Wattman is inderdaad lekker. Tijdens de zomer fiets ik daar af en toe naartoe. Hoewel het weer een tijdje geleden is nu.

Wel redelijk uit het centrum. Ik zal mijn oor nog eens te luisteren leggen bij "de locals".

Anonymous said...

Anders is er nog Mamado op het Conscienceplein (beetje Libanees-ish eten). Is dat centrum genoeg?

Ik woon in Borgerhout extra-muros, dus voor mij is alles nogal bereikbaar met de fiets ...

Bram said...

De Wattman is inderdaad heel lekker, een van hun koks komt af en toe eens trainen bij mij in de club, dus extra grote porties zijn mogelijk :P