2008-08-06

nmbs

Ik neem zelden de trein, dus heb geen idee van trein-uren of reistijden.

Op 14 augustus, om 22u33 komt een vriendin van mij aan in Brussel-Zuid. Ik zeg haar "neem de trein naar Antwerpen-centraal", en ik zoek vervolgens de uren op nmbs.be.

Tot mijn verbazing duurt deze rit 56 minuten (22u53) of 1u17 minuten (23u31). Dat lijkt me erg lang voor die 50km (tussen de twee grootste Belgische steden). Die laatste trein rijdt dus gemiddeld 39km/u ?

Het kan normaal zijn...maar ik wou toch eens vergelijken (www.ns.nl). Zelfde dag, zelfde uur, maar tussen Eindhoven en Breda (steden die 60km uit elkaar liggen). Er zijn blijkbaar twee soorten treinen daar (een boemel en een inter city ?). De ene doet er een uur over, de andere 36 minuten (gemiddeld 100km/u).

Hoe komt dat ? Wat maakt dat de verbinding Brussel-Antwerpen (39 tot 50km/u) dubbel zo traag is als de verbinding Eindhoven-Breda (59 tot 100km/u)?

Edit: Bedankt Tom om me erop te wijzen dat het aan de Brussel-Zuid-Brussel-Noord bottleneck ligt. De rit van Brusel-Noord naar Antwerpen bolt wel aan een deftige snelheid. (En volgens Clo ligt er een pittoresk en bezienswaardig stadje tussen Antwerpen en Brussel.)

6 comments:

Tom Klaasen said...

De noord-zuid verbinding!

Daar liggen nog 2 stations op (bxl-centraal en bxl-noord), en bovendien is dat een echte flessenhals: treinen rijden daar verduiveld traag. Zowat elke trein tussen Wallonie en Vlaanderen moet daar daar.

Bovendien stoppen alle treinen tussen brussel en antwerpen-centraal nog eens in Mechelen en Berchem. Je vriendin ophalen in Berchem scheelt al gauw 7 minuten reistijd...

Clo Willaerts said...

Omdat Mechelen daar tussen ligt Paul! Een stad van zo'n betoverende schoonheid dat iedereen daar 15 minuten verrukt uit het raampje zit te staren. Treinbestuurder incluis.

Paul Cobbaut said...

Bedankt Tom!
Brussel-Noord naar Antwerpen is idd 20 minuten minder reizen.

Anonymous said...

Ontbreekt in de "routeplanner" van de NMBS: een waarschuwing dat de voorspelde routes "louter indicatief", "mogelijk fictief" en "bijzonder optimist" zijn...

Bram said...

Het kan nog absurder. Overdag doet een trein tussen Antwerpen en Mechelen er ongeveer een half uurtje op, afhankelijk van het tijdstip en het soort trein. Des avonds duurt het 12 minuten. Proper. Blijkbaar zijn ze, ondanks de minstens 4 sporen tussen Mechelen & Antwerpen, niet in staat om aan traffic shaping te doen. Nuttig.

Topanga said...

En de laatste trein die je aanhaalt is een gewone boemel. Die stopt in elk station tussen Brussel en Antwerpen.