2007-12-17

herinstallatie Windows XP

Microsoft Windows voor mijn nichtjes en mijn moeder herinstalleren is een van mijn hobbies (not!). Maar soms kan ne mens niet anders, want op "de Linux" ziet msn en msoffice er anders uit. (misschien moet ik eens tijd maken om wine te gebruiken).

Soit, de Windows xp sp2 is voor de zoveelste keer onherstelbaar vol met spyware en onbegrijpelijke bugs. De wireless had het al een tijdje opgegeven : eerst werkte ie terug na een reboot, nadien enkel na het verwijderen in Control Panel in combinatie met reboot, maar uiteindelijk weigerde ie permanent. Het netwerk heeft dan nog een paar weken gewerkt via een utp ethernet kabel, maar ook dat lukt niet meer.

Op de koop toe komt er een hoop brol (spyware/freeware) op het scherm die met geen stokken nog te verwijderen is, telkens als de xp sp2 opstart. Om de zaak compleet te maken heeft een msn-virus de machine helemaal onbruikbaar gemaakt.

Eerste opdracht: "nonkel pol kan je een backup van de fotos maken?". 'k heb de pc net opgestart, en was vergeten er een muis in te steken. Ik steek er een ps2 muis in, geen reactie, dan een usb muis, geen reactie. Zucht, nog maar net opgestart en ik mag al rebooten. Ik moet de eerste linux (sorry xorg) nog tegenkomen die niet binnen de drie seconden de muis herkent...

...rebooten met de stroomknop, want de xp hing al compleet vast!

Na de tweede reboot werkt de muis! Windows xp komt nu zeggen dat er nieuwe hardware gevonden is (hij zegt niet welke) en vraagt om te rebooten met een Yes/No knop. Klikken op de Yes knop heeft echter geen effect. Er staan wel twee grijze lege vensterkes genaamd Ares, klikken op die vensters of op de sluitknop van die vensters heeft geen effect.

Hm...ok, ik ben erachter dat ik met de muis nergens op kan klikken (ah ja paul, xp moet die hardware nog installeren...). De derde reboot dus via het keyboard uitgevoerd. Twee vreemde .exe files genereren tijdens de shutdown een Application Error omdat ze in geheugen schrijven waar ze precies niet mogen schrijven...

Na de derde reboot kan ik klikken met de muis op vensterkes (wie beweert er dat Windows niet plug-and-play is?). Nog voordat ik de file explorer open heb, hangt de xp weer vast.

Ik ga doen wat elke verstandige mens direct zou gedaan hebben, de harde schijf eruit halen en effe aan mijn linux laptop hangen.

Ik verbind de (nu externe usb) disk met de laptop en ubuntu opent braafjes de disk.


Tiens tiens tiens, ik heb zo een vermoeden dat er daar stoute executables tussen zitten ;-)

Alle foto's op dvd gezet, en in linux de disk al gepartioneerd in twee partities van 15GB. Het is tijd om xp te installeren.

Installatie Windows XP:

Hmm, xp aanvaard de partities niet, dus C: partitie verwijderd en terug gezet, xp gaat nu wel verder (setup is copying files).

Wow dat ging snel, acht minuten copieren van bestanden, reboot en "An exciting new look" "brand new virtual design" "sleek look" "the easiest windows yet"...en zo rommelt hij verder. Windows xp schat dat hij nog 39 minuten bezig zal zijn...

Na enkele minuten de regional settings op Dutch(Belgium) gezet, de location op Belgium, en het keyboard op Belgian gezet. Dat laatste weigert xp, want US English is "in use". Stom xp kieken, er hangt geen US English aan, hoe kan het dan "in use" zijn ;-)

Effe later vraagt xp een username (laura), een computername (ook laura) en een paswoord, en in welke tijdzone we zitten (stom xp kieken in Bellege is maar 1 tijdzone). Ik kies voor de brussels / kopenhagen / madrid / parijs tijdzone ;-)

Nog 34 minuten schat het xp kieken nu. (yeah right)

Effe "next" drukken op typical ip settings, en "next" op workgroup.

Het xp kieken kakelt "surfing the internet safe, fast and flexible". Hahaha, nog zo een en het regent ;-)

Wohow, nog 1 minuut zegt 'm, en hij is nog maar 29 minuten bezig...dat ei was sneller gelegd dan gedacht.

Hij is weer aan het rebooten...

Het xp kieken vraagt wie de computer gaat gebruiken, ik tik dezelfde username als voorheen (laura), maar dat mag niet. De computer heet al laura, dus de user mag niet laura heten. Dan maar lau van gemaakt.

Klikken op het konijn "lau" (waarom zet xp daar een konijn voor?), en op hoop van zegen eerst naar windowsupdate.microsoft.com. Bij het openen van iexplore.exe komt er al een error (runonce.msn.com/tralala.asp not found). Google werkt wel, windowsupdate ook.

We zijn 35 minuten bezig, effe klikken op "Always trust Microsoft" en dan klikken op express(recommended). Klikkerdeklik op "next" en "next"...en hij download twee updates (only two?) BITS 2.0 en Genuine Advantage Validation Tool...en we moeten weeral rebooten.

Na de reboot weer op het konijn klikken, en iexplore.exe opstarten. Curieus dat 'm alle url's onthouden heeft, behalve windowsupdate.microsoft.com. Nogmaals express(recommended) geklikt en nu zijn er 17 updates te downloaden.

Weeral een reboot, nogmaals windowsupdate.microsoft.com (heb die maar effe als default homepage gezet in iexplore.exe) en nu begint de mega-sp2 download. Ondertussen komt er onderaan zo'n tekstballonetje waarschuwen dat windows niet secure is...en dat ik sp2 moet downloaden. *Daar ben ik mee bezig stom xp kieken.* Net voor de sp2 setup wizard start, kakelt het kieken nogmaals dat windows niet secure is en dat ik best sp2 download. "Och zwijg toch stom xp kieken en leg een ei!"

't is niet waar hee?! Zelfs tijdens de sp2 setup wizard komt dat xp kieken mekkeren dat ik sp2 moet installeren.

Nog eens vijf reboots (ja echt) en meer dan 100 updates later is xp sp2 up to date. Wel komt ie7 seconden na de installatie van ie7 me al vertellen dat er een important security update is voor ie7. Installeer die update dan ineens mee hee *kwispel*. Swat, dat was de laatste...en die had zowaar geen reboot nodig. De laatste vier paragrafen hebben wel twee uur geduurd.

Wat kunnen we nu doen met die Windows-"surfing-the-internet-safe"-XP ? Best niet surfen op internet, want hij staat onderaan weeral te bleiten dat 'm genen antivirus heeft. Toch installeer ik eerst Firefox, en dan Grisofts gratis avg antivirus. En ik activeer automatic updates. Morgen doe ik verder...

9 comments:

Philip Paeps said...

Zet daar toch gewoon effe Linux op en zeg dat je weigert support te geven op brolware. Works for me. Het heeft weinig zin je uren en uren te ergeren op Microsoft malware. Binnen een week of twee moet je dat weer doen.

Over "virussen" gesproken, lees ook even: http://www.codinghorror.com/blog/archives/000803.html

Geef mij maar werkende software. Virussen. Hah!

Anonymous said...

Als je zoveel van linux kent als jij, dan begrijp ik niet dat je je eigen familie wil opzadelen met Micro$oft shit

Anne said...

Ge neemt van deze goede naakte installatie ne ghost en zet die op een dvdke
en telkens als er problemen zijn dan zet je die terug.
poepsimpel
duurt 5 minuten en 1 reboot

Luc Stroobant said...

Dat is nochtans simpel, ik heb gesteld "Als ik er moet voor zorgen, ga je dit moeten gebruiken, anders best iemand anders zoeken..."
Niet veel tegen gepruttel gehoord en ik moet zeggen dat die Ubuntu desktopjes een groot succes zijn. En ik spreek hier dan over mensen die nog nooit een computer gebruikt hadden...

Paul Cobbaut said...

@Anne: als ge met ne ghost een image van de partitie bedoeld, ja dat ben ik van plan te doen. Daarvoor dient o.a. de tweede linux partitie. Dan kan ik een ikoontje op de linuxpartitie zetten zodat ze met een dubbelklik zelf de xp kunnen 'herstellen'.

@Luc:Ik wil mijn nichtjes niet uitsluiten van hun msn-only klasgenootjes en msn-only spellekes. Ik heb amsn op de linuxpc van hun oma gezet, en "dat ziet er anders uit".

Tom said...

"""Na enkele minuten de regional settings op Dutch(Belgium) gezet, de location op Belgium, en het keyboard op Belgian gezet. Dat laatste weigert xp, want US English is "in use". Stom xp kieken, er hangt geen US English aan, hoe kan het dan "in use" zijn ;-)"""

Gene zever dus, maar als je 't na die melding nog eens probeert te verwijderen pikt ie 't wel!!

Anonymous said...

kom op zeg, xp kan evengoed beveiligd worden (zonder virus scanner noch firewall) als linux. installeer zoveel mogelijk open source/free software alternatieven(ooo/firefox/vlc/gimp). het niet kunnen draaien van programma's als niet-administrator op xp is een mythe, behalve voor sommige games (en ook daar bestaan hacks voor).

Paul Cobbaut said...

@tom: Inderdaad, dat had ik er nog kunnen bijzetten.
@anonymous:Leg eens uit hoe je xp beveiligd zonder firewall en zonder virusscanner. Want dat is nieuwe info voor mij. (ooo/firefox/vlc/gimp installeren helpt een beetje, maar beveiligd niks)
Wat die admin rechten betreft...ik heb geen idee, want ik gebruik zelf nooit xp.

Anonymous said...

hoe je dat doet zonder virusscanner & firewall?
- uitschakelen van alle services die een poort openzetten, inclusief de notoire rpc service op poort 135.
(dit is helaas niet vanzelfsprekend, zie hiervoor onder andere http://www.hsc.fr/ressources/breves/min_srv_res_win.en.html ) - uiteraard is dit eenvoudiger op een standalone pc die op het internet is aangesloten, een pc binnen lan & aangesloten op internet heeft wel een firewall (of minstens een router met nat) nodig.
- het werken als niet-adminstrator. dit wil dus zeggen, nooit werken als root. geen enkele van de populairste duizenden viri kunnen zich correct installeren noch schade aanrichten wanneer de windows gebruiker beperkte rechten heeft.
mijn ouders zijn bv. absolute noobs, er heeft zich echter nog nooit enig virus op de pc genesteld. anti-virus loopt per definitie achter, en juist de meest recente viri zijn de schadelijkste.
mijn stelling is, een xp machine is goed beveiligd wanneer het zonder verdere anti-(virus, spyware, adware)-soft al eens een verkeerde klik op de verkeerde link zonder problemen kan overleven.