2007-12-28

toekomst voorspellen

jaar 2010: het bakske
Deze evolutie is nu al bezig, integratie van gps, telefoon, fotoapparaat, radio, mp3 speler, emailclient in een en hetzelfde bakske. Binnenkort belt iedereen met zijn bakske. De gps ontvangst zal dankzij de combinatie van Glonass, Compass, GPS en Galileo een precisie hebben van centimeters of zelfs millimeters. De foto's zullen veel beter zijn dan de beste professionele apparaten van vandaag. En je kan aan je bakske vragen om thuis koffie te zetten, om je auto te starten op afstand, om de deur van je huis te openen, of om via een van de vele webcams in je huis je spelende kinderen te bekijken. Laat me nog adresboek en bankkaart erin integreren, en het bakske zal je in winkels de weg wijzen, je dichtsbijzijnde vrienden opsporen en je boodschappen betalen.

jaar 2015: herstart van de ruimtevaart
Sinds de maanlandingen is de ruimtevaart aan het slabakken. In 1972 was iedereen overtuigd van een landing op Mars in het futuristische 1992. De laatste 30 jaar is er echter weinig gebeurd. De grote ontdekkingen van ons zonnestelsel zijn gedaan door tuigen die in de jaren 70 gelanceerd zijn (voyager en pioneer 10 en pioneer 11), en de Amerikaanse space shuttle is wel mooi, maar weinig functioneel.
Toch is er hoop, want er komt concurrentie van allerlei kanten. Allereerst is er de private ruimtevaart, met Virgin Galactic op kop. Dan zijn er de Chinezen met in hun zog de Indiers, Japanezen en anderen. Zowat iedereen werkt samen met de Russen aan een of ander ruimteprogramma. Dit wordt de komende jaren zo duidelijk en belangrijk dat de Amerikanen echt uit hun slaap gaan ontwaken; de nieuwe race naar kolonies op de Maan en mensen op Mars is begonnen. Tussen 2015 en 2020 landen zeker vijf bemande ruimtetuigen op de Maan, en nog voor 2025 zijn er permanent bemande onderzoekscentra actief.

jaar 2020: Waar ben je, waar was je!
Deze evolutie boezemt veel mensen angst in. Iedereen zal 'traceerbaar' zijn. Tegen 2020 zal het normaal zijn dat ouders een gps-ontvanger in hun kinderen inplanten. Zo weten ze steeds waar hun kinderen zijn, en waar ze geweest zijn. Ook banken en andere instellingen of winkels zullen makkelijker toegang verlenen aan mensen met een gps-inplant.
Conversaties met onbekenden kunnen leuk worden, genre "Hey we kennen elkaar sinds gisteren, maar vorige maand hebben we (volgens onze inplant) elkaar gekruist in de supermarkt."
Het lijkt me onvermijdelijk dat je van alles en iedereen zal weten waar die is en waar die was. (imho is dit ook het einde van ontvoeringen, grote diefstallen en overvallen)

jaar 2025: Nooit meer ziek
Nanotechnologische vooruitgang in de geneeskunde zal er voor zorgen dat je nooit meer ziek hoeft te zijn. Slechte microben en virussen worden door deze minuscule robotjes perfect uitgeroeid, hoofdpijn en krampen worden voorkomen nog voordat ze optreden. Niemand is nog allergisch. Topsport wordt een zinloos gegeven, want door het verbod op doping zullen gewone (genanoproobte ;-) mensen veel beter conditie hebben dan rasechte dopingvrije sporters.
De dood overwinnen en praten over eeuwig leven zal niet langer een taboe zijn. De gepensioneerden nemen de hele maatschappij over, en enkele jaren later is de gemiddelde leeftijd van de pauselijke kardinalen de 90 jaar gepasseerd (of is dat nu al?).

jaar 2030: Singulariteit
Een machine of een mutant of een mens met uitbreidingen zal slimmer worden dan al wat we nu kennen, en zal onmiddellijk een nog veel slimmere maken. Dit wordt een sneeuwbaleffect en binnen de kortste keren worden alle mensen oneindig slim, gaan op in golven en vormen een harmonieuze symphonie.

3 comments:

AnamCara said...

Jawadde! Van zo'n Romereis krijgt een mens inspiratie...
Ik zal al blij zijn als ik 2008 zonder noemenswaardige problemen doorspartel!
Allerliefste wederkerige wensen voor het nieuwe jaar!

Paul Cobbaut said...

Ach die dingen spoken al lang in mijn hoofd...mijn trip naar Rome heeft er weinig mee te maken.

Anonymous said...

If this is the future, please kill me now.