2022-07-17

Vier bezoekjes van de voorbije maand

XPO Space

Zeker doen als je interesse hebt in ruimtevaart, er staan enkele boeiende objecten op ware grootte en dat geeft toch een andere indruk. De geschiedenis van de ruimtevaart wordt er goed in beeld gebracht, helaas gaat de rest van de XPO enkel over de Verenigde Staten, Rusland en een beetje ESA. Geen woord over de Indische, Japanse of Chinese ruimtevaart van de laatste tien-twintig jaren.

Er staat ook een foute schaal bij een Saturn V (1:144 ipv 1:72) en ze geven een nieuwe betekenis voor een 'dag' (op Aarde is een dag 24u, volgens XPO is een dag op de maan 14 Aardse dagen, maar dat moet 28 zijn gezien de nacht ook een integraal deel is van de dag).


Maagdenhuis Antwerpen

Het Maagdenhuis is enerzijds een standaard museum met schilderijen (ze hebben Pieter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Antoon van Dyck!) en oude voorwerpen, anderzijds geeft dit museum duidelijk aan hoe de tijdsgeest kan veranderen.

Hier staat ook de houten Clara (helaas bestaat het restaurant met dezelfde naam niet meer).


Mayer van den Bergh Antwerpen

Mayer van den Bergh is wereldberoemd voor al wie 'de Dulle Griet' van Suske en Wiske heeft gelezen. Het schilderij met dezelfde naam van Pieter Breugel is gerestaureerd sinds ik het de laatste keer zag, en ja, het ziet er geweldig uit vandaag.

Behalve de schilderijen en de (soms heel oude) voorwerpen, vind ik hier ook de kamers zelf al de moeite om te bekijken.


Rockoxhuis Antwerpen

Voluit het Snijders&Rockoxhuis is boeiend als je graag oude schilderijen ziet. Je krijgt hier een ipad om informatie te lezen over alles wat er staat (of hangt), en dat vind ik veel beter dan een audioplayer omdat ik veel liever lees dan luister (of kijk).

Hier hangt het beroemde spreekwoorden schilderij van Pieter Breugel. Er staat nu een touchscreen bij dit schilderij dat alle spreuken verraadt... maar misschien is het leuker om er zelf een paar te ontdekken die vandaag nog gangbaar zijn.


No comments: